Пет неща, които трябва да знаете за копирайтинга

Може би обичате да пишете и искате да създавате съдържание с маркетингова цел.  Преди да започнете да се занимавате с копирайтинг, трябва да знаете някои неща. Едно от тях е, че копирайтърът е този, който създава облика на даден сайт. Да, програмистът пише код и техническата част е от него, но от автора на съдържанието зависи дали сайта ще допадне на потребителя или ще го подмине. Ето и някои ключови компетентности, които трябва да притежава един копирайтър.

Трябва да познавате фирмата, за която пишете

Да работите тази работа е голямо предизвикателство. Да работите в агенция не е лесно и трябва много добре да я познавате – нейните идеи, ценности и продукти. Ако един копирайтър познава добре идентичността на дадена фирма, то ще се откроят по-ярко идеите и методите, които се предлагат и в крайна сметка услугите ще се продават по-добре.

Таргет групата

Важно е копирайтърът да познава таргет групата и да пише на нейния език.  Например, ако групата е тийнейджърска, тогава не е недопустимо да има думи, които идват от английски.  Важно е езикът да бъде достъпен, а съдържанието  да бъде ясно и конкретно.

От друга страна, ако таргет групата е съставена от възрастни хора, то жаргонният език не е уместен и тъй като повечето думи няма да бъдат познати. Изказът трябва да бъде правилен и на разбираем език.

Съгласуване

Копирайтърът трябва да се съгласува с останалите отдели на фирмата. Ако бранд мениджърът е изградил вече образ, но копирайтърът отразява други идеи в текстовете си, то се получава разминаване. В потребителите се поражда съмнение относно ценностите на самата фирма, а това не е градивно.  Поради тази причина трябва да има съгласуване между копирайтъра и мениджъра, така че да се изгради добро име.

Копирайтърът е творецът в дадена фирма и чрез него се създава имидж. Съгласуването на предварителен план за развитие е необходим, за да може образът изграден от бранд мениджъра и този от копирайтъра да са едно. Това не винаги е лесно и се изискват повече усилия.

Оптимизация

Да има богат лексикален фонд, добър изказ, креативни идеи, познаването на маркетинга на фирмата не винаги е достатъчно. Копирайтърът трябва да познава добре и правилата за оптимизация на съдържанието, които се променят. Колкото повече ключове думи има и където е възможно хиперлинк, толкова по-оптимизиран ще е даден текст. Хубаво е да има повече синоними в текста, тъй като това ще генерира по-голяма уникалност и търсене, което ще накара Google да изкара текста на по-предна позиция.

Учене през целия живот

Като всяка една професия и тази има своята динамичност и добрият копирайтър следи за новостите в своята сфера. Това е занимание, което стимулира човек да чете все повече и повече, тъй като новата информация може да послужи за написването на следващия текст. Затова ученето през целия живот е важи с пълна сила за тази интересна и изпълнена с предизвикателства професия.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *